Je voordelen

5 tips voor een geslaagde en gezonde barbecue

Met het mooie weer kan de barbecue weer aan! Hier enkele tips van Stichting tegen Kanker om dit gezellige moment ten volle en gezond te benutten. Het hamwoord? Variatie! 

1. Wees zuinig met vlees 

Bijna 1 op de 2 Belgen is zich nog niet bewust dat rood vlees het kankerrisico kan verhogen (tot rood vlees hoort alle vlees – rund, varken, lam, wild… – behalve gevogelte). Wees dus zuinig met vlees op de barbecue en vul de selectie aan met gezondere alternatieven, zoals af en toe een vegetarische barbecue. 

2. Varieer met kleur 

Zorg voor extra gerechten en bijgerechten op basis van groenten: een salade met boontjes of tomaten, ratatouille, courgette of champignons op de barbecue... Groenten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond en brengen kleur op tafel! Goed voor het oog, je gezondheid én je smaakpapillen. Ook fruit, volkorenproducten en peulvruchten zijn een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Kies wanneer mogelijk voor seizoensproducten. Voor het dessert zijn licht gegrilde vruchten een traktatie. 

3. ‘Ja’ tegen marinades 

Marineer vlees minimaal een halfuur voor je het op de barbecue legt. Dit gaat de vorming van kankerverwekkende stoffen tijdens het grillen of barbecueën tegen. Helemaal top is een zelfgemaakte marinade, met extra vierge olijfolie waaraan je bijvoorbeeld knoflook, sjalotjes, en citroensap of azijn toevoegt, gemengd met aromatische kruiden en specerijen die van nature antioxidanten bevatten. 

4. Let op de bereidingswijze 

Blijf bij de barbecue staan, zodat je eten niet aanbrandt. Plaats de grill op een hoogte van 25 tot 40 cm boven het vuur. Wacht tot de kolen witheet zien en vooral niet meer vlammen. Wanneer vlammen in contact komen met voedsel, ontstaan kankerverwekkende stoffen. 

5. Op naar de shop! 

Ga jij binnenkort shoppen? Hou dan rekening met deze tips van Stichting tegen Kanker en vergeet je Sodexo Card niet. 

Wil je Stichting tegen Kanker steunen? Dat kan met Cadeau Pass van Sodexo. € 5, € 10, € 20 of meer: elk gebaar is welkom!