Je Voordelen

Hoe bereid je je tuin voor op de winter?

Onkruid wieden. De bodem omkeren. Gevoelige planten binnen zetten. Het begin van de winter is een belangrijke periode om in de tuin te werken. Maar hoe kan je je tuin het best voorbereiden op de winter?

Wat een prachtig seizoen is de herfst. De natuur tooit zich in haar mooiste kleuren: oranje, gele en rode tinten die op hun manier de grijze en regenachtige dagen van dit seizoen opvrolijken. Kinderen trekken hun laarzen aan, springen in de plassen en warmen zich op aan warm appelsap en chocolademelk.

Tuiniers beginnen daarentegen al in het rond te draaien. Zullen zij op de lente moeten wachten om opnieuw te kunnen genieten van hun tuin?

Natuurlijk niet! De winter komt eraan, maar er valt nog veel te doen. De werken en voorbereiding in de winter zijn cruciaal voor een prachtige tuin in de lente.

Hier zijn 10 tips om je tuin voor te bereiden op de winter.
 

1. Mos en onkruid verwijderen

De mooie dagen zijn voorbij. Het ideale moment om onkruid te verwijderen dat de neiging heeft om tuinen te overwoekeren. Wied met de hand het onkruid in de bloemperken, op opritten, in bloembedden en het gazon. Hoe vaker je het onkruid verwijdert, hoe minder diep ze in de bodem komen.
 

2. Hark dode bladeren samen

Tegen het einde van de herfst lijken de bomen op te rijzen uit een veelkleurig bladerentapijt. Een prachtig zicht, maar dode bladeren die zich opstapelen op je gazon kunnen het gras verstikken. Hark de bladeren samen met een gazonhark en vermaal ze vervolgens tot mulch: een ideale organische stof om de bodemstructuur onder vaste planten, hagen, struiken en rozen te verbeteren. Je kan de versnipperde bladeren ook aan de compost toevoegen.
 

3. Verwelkte bloemen verwijderen

Denk wanneer je de tuin voorbereidt op de winter aan het uittrekken van dode planten en het verwijderen van eenjarige planten: ze verdragen geen vorst en sterven aan het einde van de zomer. Verwelkte bloemen verwijderen aan het einde van de bloeiperiode helpt meerjarige planten om hun krachten te behouden voor de aanmaak van mooie bladeren en om de energie te vinden om zich te ontwikkelen. Om de bloemen te verwijderen, knijp je ze met de nagels van je duim- en wijsvinger los net onder de bladsteel.
 

4. Gevoelige potplanten binnenzetten

Sommige gevoelige planten brengen de winter niet graag buiten door. Haal deze planten binnen van zodra de temperatuur de 10° C nadert en plaats ze in een lichtrijke kamer. Let er voor je ze verplaatst op of ze geen ziektes, kleine insecten, parasieten of zelfs slakken of regenwormen dragen die niet in huis horen.
 

 

5. Winterbescherming over gevoelige meerjarigen plaatsen

Andere planten moeten ook beschermd worden tegen de wind, de sneeuw en het vocht. Om je tuin voor te bereiden op de winter, plaats je winterbescherming over je meest gevoelige planten heen: rozen, olijfbomen, dahlia’s en begonia’s. Zet je planten onder een klok of wikkel ze in overwinteringsfolie of een zeil dat, indien mogelijk, de hele plant bedekt.
 

6. Rozelaars en winterharde bollen planten

De herfst is een ideale periode om rozen te planten. Zo kunnen ze wortel schieten voor de winter. Bovendien is er in deze periode van het jaar veel keuze in de winkel. Nu kan je ook winterharde bollen planten: tulpen, narcissen, krokussen of hyacinten. Je hoeft ze geen water te geven, ze brengen de winter door onder de grond en bloeien in de zomer.
 

7. Tuingereedschap reinigen en opbergen

De naderende winter is ook een gelegenheid om je tuingereedschap schoon te maken: schop, gieter, schoffel en kruiwagen. Gebruik een in spiritus gedrenkte doek om het sap te verwijderen en je accessoires te desinfecteren. Je kan ook zeepwater gebruiken en je gereedschap zachtjes afvegen met een zeemvel. Vergeet ook je grasmaaier niet schoon te maken en de messen te slijpen.
 

8. De dakgoten onderhouden

Bij het voorbereiden van je tuin op de winter, denk je ook best aan het leegmaken van de dakgoten na het vallen de bladeren. Wanneer je dakgoten verstopt raken, stapelt het water zich op en bevriest. Start door met een schop takken, bladeren, eikels, steentjes of andere zaken te verwijderen die je dakgoot kunnen belemmeren. Verwijder vervolgens het mos met een borsteltje. Spoel tot slot af met de tuinslang.
 

9. Haal de tuinslang binnen

Over de tuinslang gesproken! Zet hem in huis of in een verwarmde garage. Wanneer je tuinslang buiten blijft staan, blijft er water in staan. Dat bevriest, zwelt op en kan uiteindelijk de tuinslang uit elkaar laten springen.
 

10. Vind inspiratie voor de volgende lente

De winter is tot slot het perfecte moment om tot rust te komen. Na te denken. Inspiratie te vinden voor de inrichting van je tuin tijdens de komende lente. Ga je een biogroentetuin aanleggen? Profiteer van de regenachtige dagen om jezelf nieuwe tuintechnieken aan te leren en te dromen van je toekomstige tuinplannen! Wist je trouwens dat dit de ideale periode is om nieuwe bomen, struiken of fruitboomjes aan te planten? Veel struiken en bomen hebben de winterdip nodig om goed te aarden en sterk aan de lente te beginnen.
 

11. De Eco Pass helpt je bij het voorbereiden van je tuin

Je kan honderden ecologische producten en diensten kopen met je ecocheques: vergeet ze dus niet te gebruiken wanneer je inkopen gaat doen om je tuin te voor te bereiden!
 

Ontdek de Eco Pass

 

Vind een aanvaardingspunt