Je Voordelen

Seizoensgroente en seizoensfruit in juli: proef de zomer!

Moeder Natuur verwent ons met tal van seizoensgroente en seizoensfruit in juli. Wij sommen ze hier allemaal voor jou op, zodat jij lekker en milieubewust kan genieten.

➤ Seizoensfruit in juli

In juli en augustus liggen de fruitwinkels boordevol heerlijk fruit. We raden je aan om het onderstaande seizoensfruit te kiezen. Dat is nu immers op zijn lekkerst, en bovendien steun je er de Belgische economie én het milieu mee! Seizoensfruit wordt namelijk lokaal geproduceerd. En dat betekent dus minder vervuilend transport en meer budget voor Belgische boeren, handelaars, marktkramers en winkeliers.

Op onze kalender voor seizoensfruit vind je in de maand juli:

• Aalbessen
• Aardbeien
• Blauwe bosbessen
• Frambozen
• Kersen
• Mirabellen
• Moerbeien
• Morellen
• Zwarte bessen

 

➤ Zomertip: Fruitijsjes maken met seizoensfruit

Met deze zomerzon is er niets lekkerder dan een heerlijk verfrissend ijsje. Die kan je heel makkelijk zelf maken. Zo ben je zeker dat ze geen ongezonde bewaarmiddelen of andere additieven bevatten. Al wat je nodig hebt, zijn enkele ijsvormpjes. Heb je die niet liggen? Geen paniek, lege yoghurtdoosjes met een stokje of lepeltje in werken even goed.

Recept voor 4 aardbijenijsjes

Ingrediënten:
• 500 gr aardbeien
• 2 el honing
• Eventueel wat citroensap en enkele muntblaadjes

Snij de kroontjes van de aardbeien en mix ze in de blender of met een staafmixer. Voeg de honing aan de aardbeienpuree toe, en eventueel wat citroensap en enkele fijngehakte muntblaadjes als je het wat minder zoet wil maken.
Giet de aardbeienpuree in de vormpjes en laat de vormpjes vijf uur in de ijskast staan.


Recept voor 4 bosbes-framboosijsjes

Ingrediënten:
• 150 gr frambozen

• 150 gr bosbessen

• 150 gr Griekse yoghurt

• 2 el honing Makkelijker kan niet: meng alle ingrediënten goed door elkaar in de blender, giet in de vormpjes en zet in de ijskast. Klaar!

 

 

  

➤ Seizoensgroente in juli

De zomermaanden zijn niet alleen voor fruit een topperiode. In juli ligt er ook een overvloed aan seizoensgroente op je te wachten in de winkelrekken.

Op onze kalender voor seizoensgroente vind je in de maand juli:

• Aardappels
• Aubergine
• Bleekselderij
• Bloemkool
• Boontjes
• Broccoli
• Champignon
• Courgette
• Erwtjes
• Komkommer
• Koolrabi
• Krulandijvie
• Oesterzwam
• Postelein
• Prei
• Raap
• Rabarber
• Rode biet
• Roze radijs
• Sla
• Tomaat
• Ui
• Venkel
• Warmoes
• Wortel
• Zomerspinazie

Tip: koop je seizoensgroente in juli bij de lokale groentewinkel. Zo bied je de lokale handelaars niet alleen broodnodige steun in deze moeilijke tijd, maar profiteer je zelf ook van hun vakkundig advies. Wie weet scoor je zelfs een origineel recept! Weet je niet meteen een lokale groentewinkel zijn? In onze zoekmotor vind je alle lokale handelaars in jouw buurt.

 

 

➤ Zomergroente bij uitstek: de aubergine

Aubergines zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Maar van juli tot oktober zijn ze op hun best, en dat verschil proef je meteen.

Tegenwoordig wordt deze heerlijk vlezige seizoensgroente ook bij ons gekweekt, maar wist je dat aubergines oorspronkelijk uit het verre Myanmar komen? De Arabieren namen haar in de Middeleeuwen mee naar het Spaanse Andalusië. Vandaaruit veroverde ze in het midden van de 15de eeuw de rest van Europa.

 

➤ Auberginerecept: baba ganoush

Aubergines grillen op de BBQ is niet nieuw meer. Wil je echt uitpakken op je volgende grillfeestje? Dan serveer je baba ganoush! Dit bijgerecht uit het Midden-Oosten op basis van aubergines smaakt lichtjes rokerig, en past daarom perfect bij elke BBQ.

Ingrediënten voor 4 personen
• 2 aubergines
• 1 el verse fijngehakte koriander
• 1 tl gemalen komijn
• 2 el olijfolie
• 2 ongepelde tenen knoflook
• 1 citroen
• 1 el tahin
• Peper en zout


Bereiding

1. Verwarm de oven tot 200 °C. Snij de aubergines in twee in de lengte, besprenkel ze met olie en strooit er de koriander, de komijn en het zout over.

2. Leg de ongepelde tenen knoflook in wat aluminiumfolie en maak er een pakje van. Leg bakpapier op een bakplaat. Leg hierop de twee auberginehelften met de snijkant naar boven, en plaats het pakje met de knoflooktenen ertussenin.

3. Rooster ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Laat de aubergine en de knoflook daarna 5 minuten afkoelen. Pers intussen de citroen uit.

4. Haal zowel het vruchtvlees van de aubergine als de knoflooktenen uit hun vel. Doe beide in een blender en voeg 2 eetlepels citroensap en 1 eetlepel tahin toe. Mix grof en breng op smaak met peper en zout. Laat je baba ganoush minstens 1 uur helemaal afkoelen of bewaar afgedekt in de koelkast tot je hem wil opdienen.