Je Voordelen

Waarom Belgische chocolade de lekkerste chocolade ter wereld is

Ons land staat wereldwijd bekend om zijn chocolade. Dat is niet het resultaat van een succesvolle marketingcampagne. Belgische chocolade is eenvoudigweg de lekkerste ter wereld! Wij vertellen je hier waarom.

Wist je dat wij Belgen jaarlijks elk zo’n 6 kilogram chocolade eten? Wat overblijft, exporteren we over de hele wereld. België wordt dan ook in de vier windhoeken geroemd om zijn chocolade. Maar wat maakt deze chocolade nu zo uniek?

 

➤ Een eeuwenoude geschiedenis

In 1635 dook cacao voor het eerst op in ons land, toen Spaanse kolonisten uit de nieuwe wereld cacao cadeau gaven aan de Gentse abdij van Baudelo.

Meer dan tweehonderd jaar later, in 1857, kwam apotheker Jean Neuhaus in de Brusselse Koninginnegalerij op het geniale idee om zijn bittere medicijnen te omhullen met een laagje chocolade. Zijn kleinzoon Jean Neuhaus junior ging nog een stapje verder en ontwikkelde de allereerste gevulde chocoladebonbon: de praline!

Vandaag hebben pralines Belgische chocolade wereldberoemd gemaakt. Je vindt de oorspronkelijke winkel van Neuhaus trouwens nog altijd in de Koninginnegalerij.

 

  

➤ Wettelijk lekker

Wist je dat de kwaliteit van onze Belgische chocolade in de wet is vastgelegd? Sinds 1894 moet Belgische chocolade wettelijk minstens 35% cacao moet bevatten. In werkelijkheid ligt dat percentage vaak nog hoger.

Maar daar stopt het niet. Zo malen we onze cacaobonen veel fijner dan andere landen. Daardoor heeft Belgische chocolade een veel fijnere structuur. Bovendien bevat Belgische chocolade 100% cacaoboter. Belgische chocolade is dus écht van superieure kwaliteit.

 

➤ Een unieke chocoladesector

Naast grote chocolademerken als Callebaut, Godiva en Leonidas, telt ons land talloze kleinere chocolatiers en pralinemakers. Hun tomeloze passie en creativiteit zorgt voor een unieke variëteit. De Belgische chocolatiers zijn dan ook echte chocoladetrendsetters, die regelmatig internationaal in de prijzen vallen.

Krijg je maar niet genoeg van chocolade? Volg dan een van de vele chocoladeroutes in ons land, ga zelf aan de slag in een chocoladeworkshop of bezoek de tentoonstelling Choco Loco, nog tot 18 april in Trainworld in Brussel. Vergeet niet met je Sport & Culture Pass te betalen aan de kassa!

 

➤ Proef lokale chocolade

Snak je nu naar een heerlijk stuk chocolade? Kies dan eens voor lokale chocolade van een chocolatier uit je buurt. In onze zoekmachine vind je de leukste buurtwinkels, die je bovendien met je Lunch Pass kan betalen.

 

➤ 5 chocoladeweetjes om mee uit te pakken

1. Niets smelt heerlijker op je tong dan chocolade. Chocolade smelt immers vanaf 34 graden.

2. Chocolade helpt tegen ontstekingen. Chocolade bevat namelijk de ontstekingsremmende stof polyfenol.

3. De duurste chocolade ter wereld heet La Madeline au Truffe en kost zo’n 4.000 euro per kg. Deze praline is gemaakt van 70% Valrhona pure chocolade, room, suiker, vanille en … de meest exclusieve Franse Perigord truffel.

4. Chocolademelk werd lang als wonderdrankje beschouwd. Zo dronk De keizer van de Azteken dagelijks chocolademelk, omdat hij dacht dat dit hem slimmer en sterker zou maken. En in de 17de eeuw werd warme chocolademelk voorgeschreven tegen woedeaanvallen en depressies.

5. De grootste chocoladefabriek ter wereld staat in het Oost-Vlaamse dorp Wieze. Barry Callebaut produceert er jaarlijks zo’n 270 000 ton chocolade.